top of page
Pier a 1.jpg

Triphop joik i "Sound Of Freya" samarbeidet.

Imponerende salmetolkning i Bodø Domkirke

Beatles på samisk

Piera Jovnna Somby

Piera Jovnna, dedikert perkusjonist/trommeslager med joik som spesialitet, inkludert sang.
Piera er opprinnelig fra Karasjok kommune og oppvokst i en reindriftsfamilie. Etter mangfoldige år både i Tromsø og Oteren i Storfjord kommune, er han igjen bosatt langt nord, nå i Kautokeino, hvor det er det et levende og godt musikkmiljø.

 

Etter at han i barndoms- og ungdomsår gikk på skole i Karasjok, fortsatte han på Soltun folkehøgskole, musikklinjen.

Etter det studerte Piera flere fag på universitet og høgskoler, som: Grunnfag i kristendom, grunn- og mellomfag i sosialantropologi, grunn- og mellomfag i religionsvitenskap og Bachelor i Religionsvitenskap.

Og videre så har jeg studert teologi på "høyborgen for inteligensiaen", nemlig Universitetet i Tromsø/Arktisk Universitet.
 

Ellers har Piera de siste årene også "misjonert" som omreisende predikant/forkynner og Bibel lærer utfra fri menigheten Sion i Kautokeino, samt at han har viet sin tid og engasjement for politikk/ politiske spørsmål spesielt innen naturvern og selvsagt kultur.

Musikk

Piera Jovnnas største interesse er musikk, først og fremst det samiske, det som stammer ut fra hans egen kultur - som tradisjonell joik, men han er også levende opptatt av mye forskjellig musik som:

Blues - Rock’n’roll - Country - Ballader - Salmer - Gospel
 

Musikken har alltid vært Pieras trofaste følgesvenn i livet, en venn som har gitt han mye glede og rikdom. Tidlig ble han klar over sine talenter i musikk, og kom rimelig tidlig i kontakt med musikklivet i Karasjok. Dette har senere ført han til samarbeid med dyktige musikere som han har fått spille med - og gjennom dette samspillet har det fremkommet massevis av ny inspirasjon og erfaring.
 

I dag så anser jeg meg som en habil musiker, sanger/joiker og perkusjonist/trommeslager, og har fått stå på scenen med store musikere som bl.a. Mari Boine, Steinar Albrigtsen, Gry Jannicke Jarlum, Jørn Hoel, Hilde Merethe Øverby, Gro Elisabet Sille, Øystein Bolstad, Werner Larsen og Øivind «Elg» Elgenes. Pieras musikalske uttrykk er mangfoldig, der både rocken og ikke minst bluesen har sin naturlige plass. Det samiske særutrykket joiken har fulgt han som selvsagt, opp gjennom hele livet, der Piera også har fått muligheten til å tonesette joiken med sin egen "klang", tonalitet og ikke minst rytmikk.
Spesielt må nevnes Pieras utstrakte samarbeid med produsent ved Skádja Studio og medmusiker Magnus Vuolab - og ikke minst innspillingen/Pieras uvurderlige bidrag til "Sound Of Freya" albumet sammen med Hilde Merethe Øberby / Pan lydstudio - hvor hans "triphop joik", som fikk albumets navn,  skapte lydbildet for Hildes versjon og bakgrunnen for den formidable teksten. Hør den her. 

 

Piera har vært så heldig å få oppleve at musikken har ført ham også til fjerne land og kontinenter. Kort nevnes Canada og Alaska, New Zealand, Russland, Nederland, England, Scotland, Irland, Estland, Latvia og selvsagt de Nordiske landene som Sverige, Finland og ikke minst rundt omkring i vårt eget langstrakte land Norge.

I de fleste band, konserter, og plateinnspillinger har Piera stått for det rytmiske. I tillegg til  trommer, percussion spiller jeg også bassgitar / gitarer og bidrar  med vokal / joik.

 

Piera påtar seg forskjellige musikalske oppdrag

Siden Piera har en variert musikalsk bakgrunn og kan traktere flere instrumenter, kan han bidra på mye forskjellig musikalsk, både på konserter og innspillinger, og helst på mine "hovedinstrumenter", trommer, sang og joik.
Piera kan også bidra på kurs, workshops og i lignende settinger, hvor hans musikalske bakgrunn, historie og særegenhet kan høre til.


Sjekk ut videoene og lydsporene lagt ut her og ta kontakt for ønske om å engasjere Piera - eller om du trenger mer informasjon om artisten, evt. direkte kontakt.
 

bottom of page