top of page

Hør duoens vakre fremførelse
av en Marits komposisjoner "Eadnis" / "Mor"

Marit "sett" gjennom et barn øyne, tegnet etter en konsert  i Nordlyskatedralen/ Alta

Marit Hætta

Marit Hætta, kjent samisk artist med sang, joik, komposisjoner og inspirernde kursholder.
Marit er bosatt i Alta, men er fra Maze i Kautokeino kommune - og startet sin sangkarriere på 70-tallet med gruppa Maze Nieidat/ Masi jentene. Sangen har alltid vært en stor del av livet til Marit, og i 1991 vant hun Sami Grand Prix og dermed sikret Marit seg platekontrakt. Hennes første solo album kom i 1995 - og har sammen med Anderas Fliflet gitt ut produksjonen "Jienat" som også fikk solid internasjonal oppmerksomhet.

 

Marit har sammen med sin kollega, den eminente gitaristen, Klemet Anders Buljo gitt ut albumet "Alo" og i februar 2024 vil nye sanger lanseres. Marit er siden blitt hedret Alta kommunes kulturpris og Finnmark fylkeskommunes kulturpris. Og de er særdeles velfortjente, ikke minst for hennes utrettelige arbeide for samisk sang, joik og musikk både i Norge og internasjonalt. Videre for sitt arbeide med barn som f.eks. hennes populære joikekurs. Hun lærer oss alle å være stolte og glade for vår kulturarv - og er derfor blitt en av de største bidragsyterne for å videreføre rikdommen som er sprunget ut fra samisk kultur.

Marit formidler med positiv styrke det beste fra den samiske livskraften. Og med sin store, utilslørte glede og rike formidlingsevne bærer hun det fram til oss alle.

Marit Hætta har opptrådt på de fleste steder i Norge til "fulle saler" - og har ellers en imponerende turne-liste å vise til som få kan måle seg med - som til: USA, Canada, Spania, Island, Skotland, Sverige, Finland, Russland, Tyskland, Cuba og Berlin.

 

Interessen for samisk sang/joik/kultur er generelt blitt stor de fleste steder, både i inn -og utland, men for Marit kom det å joike med alderen. Og nå jobber Marit med å føre tradisjonen videre. Hun sier at: "– Joik har blitt en stor del av livet mitt. Joikehjertet mitt brenner for å lære det videre til barn og unge, og å fortelle verden hva joik er - og hvorfor vi samer bruker joik."

 

Kurs i joiketeknikk og forståelse av joikens natur

Marit kan holde kurs for interesserte i alle aldre også for bedrifter, men mest av alt er hun opptatt av "Fremtidens joikere" - altså barn og unge, siden det er viktig at de får bli kjent med joikekunsten i tidlig alder. På den måten får barn/unge et nært og trygt forhold til joiken. Hun sier: "– De er kanskje fremtidens joikere, men også fremtidens publikummere på joikekonsert." Marit stråler alltid hvor hun enn er, og hennes kurs er sprudlende og innsiktsfulle - men hun har et speielt stort engasjement i å bringe joiken videre til fremtidige generasjoner.

Boahji booker Marit til konserter alene, eller sammen med gitaristen Klemet Anders Buljo.
 

Boahji booker Marit til også "joikekurs" og inspirasjonsforedrag om samisk kultur og dens store iboende positive livskraft. Og ingen er bedre til det enn Marit!

Kontakt for booking av Marit Hætta

bottom of page